در این مقاله با تشخیص خودرو چپی و قطعات تعویضی استوک آشنا می شوید.

با مطالعه این مقاله و کسب معلومات در مورد تشخیص خودرو چپی می توانید با اطلاعات کاملتری برای خرید و فروش خودرو اقدام نمایید.

تشخیص خودرو چپی

امروزه افراد به دلایل مختلف ترجیح می‌دهند به جای خودرو صفر ، خودرو دست‌دوم خریداری کنند. خودرو دست‌دوم برای افرادی که بودجه کافی ندارند مناسب‌تر است. همچنین خودروی کارکرده دیگر نیازی به آب‌بندی ندارد. خرید خودروی دست‌دوم همان‌قدر که می‌تواند به‌صرفه باشد ریسک‌ هم دارد. یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها برای افرادی که قصد دارند خودرو دست دوم خریداری کنند چگونگی تشخیص رنگ یا تعویض شدگی قطعات خودرو است. عدم تشخیص این موارد براحتی می تواند باعث از دست رفتن سرمایه‌ شما شود.

مشکلات خودرو دست دوم

آیا خودرویی که قصد خرید آن را داریم تصادفی و قطعات اصلی آن تعویض شده یا تعویض استوک است. بدنه آن بر اثر تصادف آسیب دیده و رنگ شده است. استوک چیست؟ استوک به معنی کالای دست دوم به کار برده می شود و کالای دست دوم در بازار خودرو استوک نامیده می شود.

چطور اتومبیل چپی را تشخیص بدهیم؟ یکی از مهم‌ترین مسائل هنگام خرید خودرو دست‌دوم سلامت خودرو است. احتمال زیادی وجود دارد که خودرو کارکرده آسیب‌های کوچک یا تصادفات معمولی داشته باشد. اما اگر خودرویی چپی باشد قطعا آسیب‌های جدی دیده است. شما با خریدن چنین خودرویی جان و مالتان را در خطر قرار می دهید.

خودرو چپی چیست؟ خودرویی که در جریان تصادفی تعادل خود را از دست داده و اثر برخورد ابتدا از قسمت های جانبی و همچنین ستون ها و سقف به خودرو رسیده و در مراحل بعدی به سایر قسمت ها و همچنین کف خودرو وارد می شود. در این تصادفات ستون ، کلاف و سقف خودرو دچار آسیب دیدگی می شود.

تشخیص خودرو چپی چگونه است؟

  1. سقف خودرو : اکثرا خودرو هنگام چپ کردن کاملا برمی‌گردد و روی سقف به زمین برخورد می‌کند. بنابراین مهم‌ترین نشانه خودرو چپی سقف آن است. اگر سقف تغییر شکل داده یا به‌طور کامل تعویض شده به احتمال زیاد خودرو چپی است.
    البته این مسئله نمی‌تواند قطعی باشد. اگر فقط سقف رنگ داشته باشد یا حتی تعویض شده باشد. ممکن است چیزی سنگین روی آن افتاده باشد. بنابراین برای تشخیص خودرو چپی باید به دنبال نشانه‌های دیگری هم باشید.

  2. شاسی خودرو : از مهم ترین پارامترها در تشخیص خودرو چپی شاسی است. در موقع تصادف یا چپ کردن شاسی های خودرو تحت فشار زیادی قرار می گیرند که باعث می شود از فرم اصلی خود خارج شوند.
    برای اطمینان حاصل کردن از سالم بودن شاسی های ماشین باید به تعمیرکار و کارشناس خودرو مراجعه کرد. با کشیدن شاسی نقص آن برطرف می شود اما در طول زمان این نقص در خودرو نمایان می شود.

  3. رنگ خودرو : خودروی چپی کاملا رنگ شده است ( خودرو کمپلت رنگ ) و این فقط به سقف آن ارتباط ندارد. خودرویی که چپ می‌کند و روی سقف برمی‌گردد به‌جز سقف به سایر قسمت ها آسیب وارد می شود. چگونه تشخیص دهیم خودرو رنگ شده است؟
    با کمی دقت می‌توان رنگ‌شدگی خودرو را تشخیص داد. اگر قسمتی از خودرو رنگ شده باشد تفاوت رنگ با سایر قسمت ها به خوبی مشخص است. اما اگر کل خودرو رنگ شده باشد تشخیص آن برای افراد غیرحرفه‌ای سخت‌تر است. با این حال روش هایی وجود دارد تا متوجه رنگ‌شدگی کل خودرو شوید. کیفیت رنگ کارخانه تفاوت بسیار زیادی با کیفیت رنگ تعمیرگاه دارد. همچنین با بررسی پاشیدگی رنگ در لبه‌ و درز‌ها می‌توانید متوجه شوید که این خودرو در تعمیرگاه رنگ شده است.

  4. سایر قطعات : در خودرو چپی به جز سقف قطعات دیگر هم آسیب می‌بیند. برخی از این قطعات باید حتما تعویض شوند و برخی دیگر را صافکار تعمیر خواهد کرد.
    وقتی خودرو چپ می‌کند فشار وارده سقف و ستون‌ خودرو را از شکل طبیعی خارج می‌کند. چون ستون‌های خودرو قابل‌تعویض نیست باید آن‌ها را به حالت اولیه برگرداند. این بخش کار بسیار دشوار است و شدت ضربه معمولا طوری است که امکان ندارد دوباره همه خطوط و درز‌های خودرو به خوبی سرجایشان قرار بگیرد. با بررسی خطوط و درز‌ها می‌توانید براحتی متوجه چپی بودن خودرو شوید.

  5. داشبورد و کاپوت : داشبورد و کاپوت از قسمت های حساس خودرو هستند. در زمان چپ شدن خودرو آسیب شدیدی به این قطعات وارد می شود. معمولا شدت ضربه به قدری است که این قطعات تعویض می شوند.

  6. صداهای اضافی : چپ شدن خودرو تنظیمات جلوبندی خودرو را به هم می زند و مشکلاتی مانند لاستیک سایی در ماشین بوجود می آورد.
    خارج شدن لاستیک‌ها از حالت طبیعی و استاندارد باعث ساییده شدن لاستیک ها می شود که باعث ایجاد صدا در خودرو می شود. نشانه دیگر تغییر زاویه چرخ ها است که باعث لاستیک سایی اتومبیل می شود. خارج شدن لاستیک ها از فرم اصلی باعث حرکت خودرو در زاویه غیر عادی روی آسفالت می شود.

  7. شیشه و چراغ : راه دیگر برای تشخیص ماشین چپی بررسی شیشه و چراغ است. در هنگام تصادف احتمال ترک خوردگی یا شکستگی شیشه و چراغ های خودرو زیاد است.
    با بررسی چراغ‌ ها می توان از تعویض شدگی آنها متوجه شداطمینان بدست آورد. تعویض بودن چراغ ها در بیشتر مواقع به دلیل تصادف است.

  8. اتصالات و پیچ : با بررسی چشمی تمامی قسمت های ماشین می توان از سالم یا چپی بودن خودرو اطمینان بدست آورد.
    پیچ های خورده شده ، زنگ زده و باز شده نشانه آسیب دیدن یا تعویضی بودن قطعه است.

تشخیص قطعه استوک

قطعه استوک قطعه ای است که مربوط به خودرو نمی باشد ولی فابریک و اصلی است. به طور مثال گلگیر خودرو آسیب می بیند و شما گلگیری که مربوط به خودروی شماست را خریداری و تعویض می کنید ، این گلگیر استوک است. اما اگر گلگیری که خریداری کرده اید را بر اساس کد رنگ خودرو خود رنگ کنید ، این قطعه تعویضی است.

منظور از قطعات تعویضی استوک قطعاتی است كه كاركرده هستند و دسته دوم محسوب می شوند و در واقع از روی خودرو دیگر باز شده اند. معمولا این قطعات از روی خودروهای تصادفی که ارزش تعمیر و بازسازی ندارند باز و تفکیک می شوند. اين قطعات عمدتا وارداتی هستند و از کشورهای دیگر که معمولا خودروها با کوچکترین آسیب از رده خارج می شوند و خودرو اوراق شده و به فروش می رسند.

تشخیص قطعات تعویضی و استوک

از علائم تشخیص یک قطعه تعویضی بدنه خودرو می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • تفاوت نوع پاشش رنگ

  • تفاوت رنگ قطعات فابریک وتعویضی

  • تفاوت در آرایش موم بکاررفته در ساختار قطعه

  • تفاوت زیرساخت موم بکاررفته

  • ایرادات مونتاژی به جا مانده

  • ضربات وارده به اطراف قطعه تعویض شده

  • تفاوت ضخامت رنگ در دستگاه ضخامت سنج دیجیتال

برای تشخیص قطعات تعویضی استوک خودرو موارد زیر توسط یک کارشناس بررسی خواهد شد :

  1. بررسی دون رنگ و پاشش یکنواخت رنگ برروی لولا و قطعه که اگر قطعه فابریک و مال خود اتاق باشد باید دون رنگ و نحوه پاشش رنگ برروی لولا و قطعه یکسان و یکنواخت باشد.️

  2. بررسی آثار آچار خوردگی برروی پیچ و مهره های قطعه است که البته همیشه آثار آچار خوردگی برروی پیچ ها دلیل بر تعویضی بودن قطعه نیست و گاهی برای تنظیم و رگلاژ قطعات پیچ و مهره ها دچار آچار خوردگی می‌شوند.

  3. بررسی هر ۲ لولا برروی قطعات یعنی هم لولای متصل به قطعه بررسی گردد و هم لولای متصل به اتاق خودرو بررسی شود زیرا در برخی مواقع قطعات از لولای متصل به اتاق خودرو تعویض میشوند و این در حالی است که در کارشناسی خودرو معمولا لولای متصل به قطعه مورد بررسی قرار میگیرد.️

  4. مورد بعدی بررسی استر لولا و قطعه است که باید مورد مقایسه قرار گیرد و در خودروهایی که قطعه فابریک باشد وتعویض نشده باشد استر زیر کار لولا باید با استر زیر کار بدنه و قطعه یکی باشد و اگر این استر فرق داشت یکی از دلایل تعویض قطعه می‌باشد.

  5. توجه داشته باشید در بعضی مواقع افراد اقدام به تعویض یک قطعه از بدنه خودرو می‌کنند. و برای گمراه کردن کارشناس روی لولا و محل اتصال قطعه به اتاق را رنگ آمیزی می‌نمایند تا رنگ آن نواحی یکدست به نظر برسد. بنابراین حتما در هنگام بررسی رنگ لولا دقت کنید که آن قسمتها مجدد رنگ آمیزی نشده باشد.

دلایل افت قیمت خودرو

افت قیمت ماشین بی رنگ به این دلیل است که حتی بهترین و مجهزترین تعمیرگاه صافکاری و نقاشی هم نمی تواند مشابه کیفیت کارخانه خودرو را رنگ کند. همچنین علت افت قیمت خودرو هنگامی که درب موتور یا کاپوت جلو یا گلگیرهای جلو به شدت آسیب می بینند این است که تعمیر این بخش های خودرو و استفاده از نوع قطعه یدکی حتی با بهترین کیفیت هم به لحاظ آلیاژ ، پرس و نوع جوشکاری نقطه‌ای با وضعیت ابتدایی خودرو قابل مقایسه نیست. زیرا موم‌کاری و زیرسازی رنگ و رنگ رویه هرگز کیفیت قطعه فابریک و رنگ فابریک را ندارد و همین موضوع به شدت روی افت قیمت ماشین بی رنگ تاثیر می گذارد. یکی از عوارض قطعات تعویضی و رنگ ‌شده بر روی خودرو موضوع زنگ ‌زدگی و اکسیده شدن قطعه یدکی است.
محاسبه افت قیمت‌ خودرو در بازار دست‌دوم به موارد زیادی وابسته است. مواردی که فرمول محاسبه افت قیمت خودرو را تشکیل می‌دهند شامل :

  1.  مدل خودرو

  2.  سال تولید و تنوع مدل موجود در بازار

  3.  رنگ خودرو

  4.  میزان کیلومتر کارکرد خودرو

  5.  میزان باقیمانده بیمه و درصد تخفیف بیمه خودرو

  6.  قسمت‌های رنگ‌شده یا تعویض‌شده خودرو

  7. سلامت اتاق و شاسی ها

  8. سلامت قطعات فنی و موتور

نتیجه نهایی

خودرو چپی یا تصادفی می تواند توسط صافکاران و نقاشان ماهر به خوبی تعمیر شود. قطعا شاسی و اتاق صافکاری‌ شده کیفیتی به اندازه قطعات فابریک کارخانه ندارد. اما افرادی که اطلاعات کافی از خرید خودروی دست‌دوم ندارند توانایی تشخیص خودرو چپی را ندارند.

بنابراین پیشنهاد می کنیم قبل از خرید خودروی دست‌‌دوم با کارشناس ماهر برای کارشناسی و تشخیص ایرادات خودرو به محل بازدید مراجعه نمایید.

همچنین می توانید با شرکت در تدریس کارشناسی ماشین آموزشگاه فنی و حرفه ای مفید کارشناسی خودرو را به صورت تخصصی آموزش ببینید. و بی نیاز از کارشناسی زمان خرید خودرو خودتان تمام مراحل کارشناسی رنگ اتومبیل را انجام دهید. دوره های آموزشی کارشناسی رنگ در اتاق تشخیص رنگ آموزش داده می شود و شما به صورت کاملا عملی و زیر نظر استاد کارشناسی خودرو سالم ، تصادفی ، دوتکه ، خودرو ایرانی و خارجی را آموزش ببینید. پس از شرکت در دوره کارشناسی خودرو و دریافت گواهینامه بین المللی فنی و حرفه ای می توانید برای دریافت جواز کسب اقدام نمایید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دوره های آموزش کارشناسی ماشین می توانید به صفحه تماس با ما مراجعه یا با شماره تلفن های آموزشگاه مفید تماس حاصل نمایید.

گرفتن پروانه کسبآموزشگاه مفید
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *